تعویض کامل مفصل زانو

دکتر حمیدرضا اصلانی- متخصص ارتوپدی، فوق تخصص آرتروسکوپی و جراحی شانه ، زانو ، اندام فوقانی و اعصاب محیطی از آمریکا

 

در صورتی که زانوی شما بواسطه جراحت یا آرتروز (التهاب مفاصل)آسیب دیده است، شاید انجام کارهای ساده مانند راه رفتن، یا از پله بالا رفتن برایتان دشوار باشد. حتی ممکن است به هنگام نشستن یا دراز کشیدن احساس درد نمایید.
در صورتی که درمانهای محافظتی مانند استفاده از دارو و وسایل کمکی برای راه رفتن دیگر مفید واقع نمی شوند، شاید بخواهید عمل جراحی جایگزین زانو را در نظر بگیرید. عمل جراحی جایگزین مفصل روشی سالم و مؤثر در بر طرف نمودن درد و اصلاح ناهنجاری پا می باشد و به شما کمک می کند تا فعالیتهای روزمره خود را از سر بگیرید.
عمل جراحی جایگزین زانو اولین مرتبه در سال ۱۹۶۸ انجام شد. از آن زمان تاکنون پیشرفتهای صورت گرفته در مواد و فنون جراحی به مقدار قابل توجهی مؤثر بودن این روش را افزایش داده است. جایگزین نمودن کل زانو یکی از موفق ترین روشهای علم پزشکی می باشد. بر طبق اعلام “آژانس تحقیقات و کیفیت مراقبتهای سلامت” ، سالانه بیش از ۶۰۰۰۰۰ عمل جایگزین زانو در ایالات متحده انجام می شود.
چه شما هم اینک به دنبال گزینه های درمان بوده باشید، و چه قبلاً تصمیم به انجام عمل جراحی جایگزین کل زانو گرفته باشید، این مقاله به شما در درک بیشتر در مورد این روش ارزشمند کمک خواهد نمود.

آناتومی (کالبد شناسی)

knee-joint-replacement-0کالبدشناسی زانوی طبیعی – نمای روبرو

زانو بزرگترین مفصل موجود در بدن می باشد و داشتن زانوهای سالم برای انجام غالب فعالیتهای روزمره لازم است.

زانو از انتهای تحتانی استخوان ران، انتهای فوقانی استخوان ساق و کشکک تشکیل شده است. انتهای این سه استخوان در محلی که آنها به یکدیگر متصل می­شوند با غضروف مفصلی پوشیده شده است. غضروف مفصلی یک ماده نرم است که از استخوانها محافظت نموده و به آنها توانایی می دهد که به راحتی حرکت نمایند.

هلالهایی بین استخوان ران و استخوان ساق پا قرار دارند. این گوه های به شکل ‍‍C انگلیسی به منزله “ضربه گیری” عمل می کنند که مانع اصطکاک مفصل می شوند.

رباطهای بزرگ که استخوان ران و استخوان ساق پا را محکم به یکدیگر پیوند می دهند، باعث ایجاد استحکام می شوند. عضلات بلند ران به زانو قدرت می بخشند.

تمام سطوح باقی مانده از زانو با یک پوشش نازک به نام غشاء مفصلی (سینوویال) پوشیده شده است. این غشاء مایعی را جاری می سازد که غضروف را روان نموده، و اصطکاک را در یک زانوی سالم تقریباً به صفر کاهش می دهد.

معمولاً تمامی این اجزاء بطور هماهنگ با یکدیگر عمل می نمایند. ولی بیماری یا جراحت می تواند این هماهنگی را از بین برده و منجر به درد، ضعف عضله و کاهش عملکرد گردد.

علت بیماری

شایع ترین علت درد مزمن زانو و ناتوانی، آرتروز است. اگر چه انواع مختلفی از آرتروز وجود دارند، ولی غالب دردهای زانو صرفاً به واسطه سه نوع آرتروز ایجاد می شوند: آرتروز استخوانی،آرتروز روماتیسمی ، و آرتروز ناشی از ضربه.

  • آرتروز استخوانی: این آرتروز یک نوع”سایش و پارگی” مربوط به سن است. این نوع از آرتروز معمولاً در افراد ۵۰ ساله و مسن تر رخ می دهد، اما ممکن است در افراد جوان نیز بوقوع بپیوندد، غضروفی که مانع اصطکاک استخوانهای زانو می شود نرم شده و از بین می روند. سپس استخوانها به یکدیگر گیر کرده و باعث سفتی و درد زانو می گردند.
  • آرتروز روماتیسمی:این آرتروز یک بیماری است که در آن غشاء مفصلی (سینوویال) که مفصل را احاطه نموده است ملتهب و ضخیم می شود. این التهاب مزمن می تواند به غضروف آسیب برساند و در نهایت منجر به از دست دادن غضروف، ایجاد درد و سفتی گردد.آرتروز روماتیسمی شایع ترین شکل گروهی از اختلالاتی است که”آرتروز های التهابی” نامیده می شوند.
  • آرتروز ناشی از ضربه:این نوع آرتروز می تواند متعاقب آسیب زانو بوجود آید. شکستگی استخوان های اطراف زانو و یا پارگیهای رباط زانو می تواند در دراز مدت به غضروف مفصلی آسیب رسانده، و موجب درد زانو و محدود شدن عملکرد زانو شوند.

knee-joint-replacement-1آرتروز استخوانی اغلب منجر به مالش استخوان بر روی استخوان می شود. بوجود آمدن استخوان مهمیز یکی از ویژگی های رایج این نوع آرتروز است.

تشریح
جایگزین زانو ( که مفصل پلاستیکی زانو نیز نامیده می شود) را می توان به عبارت دقیق تر ” جایگزین سطح زانو” نامید، چرا که در واقع تنها سطح استخوانها جایگزین  می گردند.

چهار مرحله اساسی در روش جایگزین زانو وجود دارند:

• آماده سازی استخوان: سطوح غضروف آسیب دیده در دو انتهای استخوان ران و استخوان ساق پا به همراه مقدار اندکی از استخوان تحتانی برداشته می شوند.
• قرار دادن ایمپلنتهای فلزی: استخوان و غضروف برداشته شده با اجزاء فلزی که سطح مفصل را بازسازی می نمایند جایگزین می گردند. بخشهای فلزی را می توان با سیمان و یا در استخوان محکم نمود.
• ایجاد سطح جدید کشکک: سطح زیرین کشکک زانو بریده شده و با یک دکمه پلاستیکی سطح جدید ایجاد می گردد. برخی از جراحان، با توجه به مورد، برای کشکک سطح جدید نمی سازند.
• وارد نمودن یک فاصله دهنده: یک فاصله دهنده پلاستیکی پزشکی بین اجزای فلزی قرار می گیرد تا یک سطح روان و نرم را ایجاد نماید.

knee-joint-replacement-2(سمت چپ) آرتروز شدید استخوانی. (سمت راست) غضروف های روماتیسمی و استخوان زیرین برداشته شده اند و با ایمپلنت های فلزی در استخوان ران و استخوان ساق پا تعویض سطح شده اند. یک فاصله دهنده پلاستیکی بین ایمپلنتها قرار می گیرد. تکه کشکک برای وضوح نشان داده نشده است.

آیا عمل جراحی تعویض کامل مفصل زانو برای شما مناسب است؟

عمل جراحی تعویض زانو باید بصورت یک تصمیم مشترک بین شما، خانواده، پزشک، و متخصص جراحی ارتوپدی شما باشد. شاید پزشک جهت ارزیابی اثرگذاری عمل جراحی، شما را ربه یک جراح ارتوپد ارجاع دهد.

در چه زمانی عمل جراحی توصیه می شود؟
چندین دلیل برای آنکه پزشکتان به شما عمل جراحی تعویض زانو را توصیه نماید، وجود دارند. افرادی که از تعویض کل زانو بهره مند می گردند غالباً دارای:
• درد شدید زانو یا سفت شدگی که فعالیتهای روزمره شما مانند راه رفتن، از پله بالا رفتن، و بر روی صندلی نشستن و برخاستن را محدود می نماید. شاید برای شما دشوار باشد که بیش از چند قدم طی نمایید بدون آنکه درد قابل توجهی حس کنید و ممکن است به یک عصا یا واکر نیاز داشته باشید.
• درد شدید یا متوسط زانو در حال استراحت در خلال روز یا شب
• تورم و التهاب مزمن زانو که با استراحت یا دارو بهبود نمی یابد
• ناهنجار شدن زانو و خمیدگی زانو به طرف داخل یا بیرون
• عدم توفیق در کسب بهبودی قابل ملاحظه بواسطه درمانهای دیگر همچون داروهای ضد التهاب، تزریق کورتیزون، تزریق روان کننده، فیزیو تراپی، و یا جراحی های دیگر

knee-joint-replacement-3زانویی که در نتجه آرتروز شدید خمیده شده است.

افراد مستعد برای جراحی
محدودیت سنی یا وزنی دقیقی برای عمل جراحی جایگزین نمودن کل زانو وجود ندارد.
توصیه ها برای جراحی بر اساس ناتوانی و درد بیمار، و نه سن وی می باشد.غالب بیمارانی که تحت عمل جراحی تعویض کامل مفصل زانو قرار می گیرند بین سن ۵۰ تا ۸۰ سالگی هستند ولی متخصصین جراحی ارتوپدی هر یک از آنها را بصورت انفرادی مورد بررسی قرار می دهند. جایگزین کل زانو در تمامی سنین از نوجوانان دارای آرتروز خفیف تا افراد مسن دارای آرتروز رو به انحطاط رفته بصورت موفقیت آمیز انجام پذیرفته است.

ارزیابی ارتوپدی زانو
ارزیابی یک جراح ارتوپدی شامل چند بخش می باشد:
• تاریخچه پزشکی: جراح ارتوپد اطلاعاتی پیرامون وضعیت سلامتی شما جمع آوری نموده و در مورد میزان درد زانو و مقدار توانییتان در بکارگیری آن پرسش می نماید.
• آزمایش فیزیکی: این آزمایش حرکت، استحکام، قدرت زانو، و هم ترازی کلی پا را ارزیابی می کند.
• تصویربرداری با اشعه ایکس: این تصاویر در تعیین میزان آسیب و ناهنجاری زانو ی شما کمک می کنند.
• آزمایشات دیگر: در برخی مواقع ممکن است آزمایش خون و تصویربرداریهای پیشرفته مانند اسکن تصویربرداری رزونانس مغناطیسی ((MRI برای تعیین وضعیت استخوان و بافت نرم زانوی شما لازم باشد.

knee-joint-replacement-4(سمت چپ) در این تصویربرداری با اشعه ایکس از یک زانوی سالم، فضای بین استخوانها غضروف سالم (فلش) را نشان می دهد.
(سمت راست) این تصویر اشعه ایکس از یک زانو دارای آرتروز نشان دهنده از دست دادن شدید فضای مفصلی و استخوان مهمیز (فلش) است.

جراح ارتوپد نتایج ارزیابی شما را بررسی و در مورد این امر با شما صحبت می نماید که آیا جایگزین کل زانو بهترین راه برای رهایی از درد و بهبود عملکرد شماست. دیگر گزینه های درمان از جمله دارو، تزریق، فیزیوتراپی، و دیگر انواع جراحیها نیز مورد توجه و بحث قرار خواهند گرفت.
بعلاوه جراح ارتوپد خطرات و دشواریهای بالقوه ازجمله موارد مربوط به خود جراحی و مواردی که می توانند در دراز مدت پس از جراحی شما بوقوع بپیوندند را تشریح خواهد نمود.

تصمیم گیری در خصوص انجام عمل جراحی تعویض کامل مفصل زانو

انتظارات واقع بینانه
یک عامل مهم در تصمیم گیری به عمل جراحی تعویض کامل مفصل زانو درک این امر است که چه روشی را می توان انجام داد و چه روشی را نمی توان انجام داد.
بیش از ۹۰ درصد افرادی که تجربه عمل تعویض کامل مفصل زانو را دارند کاهش چشمگیر درد زانو و بهبود توانایی انجام فعالیتهای معمول در زندگی روزمره خود را تجربه نموده اند. ولی جایگزین کل زانو باعث آن نخواهد شد که اعمالی را انجام دهید که قبل از دچار آرتروز شدن می توانستید انجام دهید.
با فعالیت و استفاده معمولی، هر ایمپلنت جایگزین زانویی شروع به جا افتادن در فاصله دهنده پلاستیکی خود می نماید. فعالیت یا وزن بیش از حد ممکن است این جا افتادن معمولی را سرعت بخشد و باعث شل شدن و دردآور شدن این جایگزینی گردد. بنا بر این، غالب جراحان شما را در خصوص انجام فعالیتهایی در بقیه عمرتان برحذر می دارند که فشار زیادی دارند مانند دویدن، آهسته دویدن، پریدن، و دیگر ورزشهایی که بسیار فشار وارد می نمایند.
فعالیت های واقع بینانه پس از عمل جایگزین کل زانو عبارتند از: پیاده روی نامحدود ، شنا، گلف، رانندگی، پیاده روی سبک، دوچرخه سواری، رقص باله، و سایر ورزش های کم فشار.
با اصلاح مناسب فعالیتها، مفصل مصنوعی می تواند برای چندین سال دوام داشته باشد.

عوارض احتمالی جراحی

میزان عوارض بعد از عمل جراحی تعویض کامل مفصل زانو کم است. عوارض جدی همچون عفونت مفصل زانو در کمتر از ۲ درصد بیماران بوقوع می پیوندند. حتی عوارض عمده پزشکی همچون حمله قلبی یا سکته مغزی غالباً بندرت بوقوع می پیوندند. بیماریهای مزمن می توانند قابلیت وقوع عوارض را افزایش دهند. اگر چه چنین عوارضی غیر معمول هستند ولی در صورت بروز، می­توانند بهبودی کامل را محدود کرده یا مدت دستیابی به آن را طولانی کنند.

در خصوص نگرانیهایتان بطور کامل با جراح ارتوپد خود قبل از عمل جراحی صحبت نمایید.

knee-joint-replacement-5ممکن است خون در وریدهای پا لخته شود.

عفونت: عفونت ممکن است در زخم یا در عمق اطراف پروتز رخ دهد. این مورد می تواند در حالی که در بیمارستان هستید و یا پس از رفتن به خانه بوقوع بپیوندد. حتی ممکن است سال ها بعد رخ دهد. به طور کلی عفونت های جزئی در محدوده زخم با آنتی بیوتیک درمان می شوند. عفونت های بزرگ یا عمیق ممکن است نیاز به عمل جراحی و برداشتن پروتز داشته باشند. هر گونه عفونت در بدن شما می تواند به مفصل جایگزین شده شما سرایت نماید.
لخته های خون: لخته های خون در وریدهای پا شایعترین عارضه جراحی تعویض مفصل زانو می باشد. این گونه لخته ها در صورتی که به راحتی عبور نموده و به ریه های شما برسند می توانند زندگی شما را به مخاطره بیاندازند. جراح ارتوپد شما یک برنامه پیشگیری را برای شما تنظیم خواهد نمود که می تواند شامل بالا بردن متناوب پاها ، ورزش پایین آوردن ساق پا برای افزایش گردش خون، جوراب ساق بلند نگهدارنده، و دارو جهت رقیق نمودن خون باشد.
مشکلات ناشی از ایمپلنت: اگرچه موارد و طرحهای ایمپلنت و همچنین تکنیک های جراحی همچنان در حال پیشرفت می باشند، ممکن است سطوح ایمپلنت پاره شده و اجزای آن شل شوند. علاوه بر این، اگر چه به طور متوسط از ۱۱۵ درجه حرکت که به طور کلی بعد از عمل جراحی پیش بینی می شود، ولی زخم زانو می تواند گاهی اوقات رخ دهد و ممکن است حرکت به خصوص در بیماران مبتلا به حرکت محدود قبل از عمل جراحی، محدودتر گردد.
درد مستمر: تعداد کمی از بیماران بعد از عمل جراحی دردشان ادامه می یابد. با این حال این عارضه نادری است، و اکثریت قریب به اتفاق بیماران پس از عمل جایگزین زانو تسکین درد شگرفی را تجربه می نمایند.
جراحت اعصاب و عروق: در موارد نادر در حین عمل جراحی اعصاب یا رگ های خونی اطراف زانو می توانند دچار آسیب گردند.

آماده شدن برای جراحی
ارزیابی پزشکی
اگر شما تصمیم به عمل جراحی تعویض کامل مفصل زانو دارید، ممکن است جراح ارتوپد از شما بخواهد چند هفته قبل از عمل جراحی یک برنامه معاینه کامل فیزیکی با پزشک خانواده خود داشته باشید. این امر بدان خاطر لازم است که مطمئن شوید برای انجام یک عمل جراحی و طی مرحله بهبودی (ریکاوری) به اندازه کافی سالم هستید. بسیاری از بیماران مبتلا به بیماریهای مزمن پزشکی، مانند بیماری های قلبی نیز ممکن است توسط یک متخصص مانند متخصص قلب و عروق قبل از عمل جراحی معاینه شوند.

آزمایشات
ممکن است چند آزمایش مانند نمونه گیری خون و ادرار، و نوار قلب لازم باشد تا به جراح ارتوپد کمک نماید تا جراحی شما را طراحی نماید.

داروها
جراح ارتوپد خود را در مورد داروهایی که مصرف می کنید مطلع نمایید. او به شما خواهد گفت که مصرف کدامیک از داروها را باید متوقف نمایید مصرف کدامیک را قبل از عمل جراحی ادامه دهید.

ارزیابی دندانپزشکی
اگرچه بروز عفونت پس از عمل بسیار نادر است، ولی اگر باکتری ها وارد جریان خون شما شوند می تواند عفونتی رخ دهد. برای کاهش خطر ابتلا به عفونت، روش های عمده دندانپزشکی (مانند کشیدن کل دندان و اعمال مربوط به دندان) باید قبل از عمل جراحی جایگزین کل زانو به پایان برسند.

ارزیابی های نمونه ادراری
افراد با سابقه عفونت های ادراری جدید یا مکرر باید ارزیابی اورولوژی قبل از عمل داشته باشند. مردان مسن مبتلا به بیماری پروستات باید قبل از انجام عمل جراحی تعویض کامل مفصل زانو، درمان لازم را کامل نمایند.

برنامه ریزی اجتماعی
اگرچه شما بعد از عمل جراحی قادر خواهید بود بوسیله عصا یا واکر راه بروید، ولی برای چند هفته برای اموری چون پخت و پز، خرید، استحمام و لباس شستن به کمک نیاز خواهید داشت.
اگر شما تنها زندگی می کنید، مسئول دفتر جراح ارتوپد شما ، یک مددکار اجتماعی، و یا یک مسئول ترخیص بیمارستان می تواند به شما کمک کند تا مقدماتی فراهم نمایید که کسی در خانه به شما کمک نماید. آنها همچنین می توانند به شما کمک کنند تا در صورتی که این گزینه مطلوبتان است، ترتیب یک اقامت کوتاه به همراه امکانات مراقبت بیشتر در طول بهبودی(ریکاوری) فراهم گردد.

برنامه ریزی در منزل
چند تغییر می تواند خانه شما را برای دوران بهبودی راحت تر نماید. موارد زیر ممکن است در انجام فعالیت های روزانه به شما کمک کنند:
• میله های ایمنی یا نرده امن در حمام یا محل دوش گرفتن
• ریلهای دستی ایمن در امتداد پله ها
• صندلی های محکم با پشتی ثابت برای ابتدای بهبودی (و ارتفاع ۱۸ تا ۲۰ اینچ)، یک پشتی محکم، دو زیردستی و یک زیرپایی برای ارتفاع متوسط پا
• صندلی بالابر توالت دارای دسته ، در صورتی که از توالت زمینی استفاده می کنید
• نیمکت یا صندلی محکم دوش برای استحمام
• حذف تمام فرشها و نخهای شل
• فضای زندگی موقت در همان طبقه، چرا که بالا و پایین رفتن از پله ها در دوران بهبودی اولیه شما سخت تر خواهد بود.

عمل جراحی شما
به احتمال زیاد در روز عمل جراحی در بیمارستان پذیرش خواهید شد.

بیهوشی
پس از پذیرش، توسط یکی از اعضای تیم بیهوشی ارزیابی خواهید شد. شایعترین انواع بیهوشی، بیهوشی عمومی (که شما را به خواب می برد) و یا بیهوشی های ستون فقرات، بی حسی اپیدورال، یا مسدود نمودن بخشی از اعصاب ( که شما بیدار هستید، اما بدن شما از کمر به پایین بی حس است) می باشند. تیم بیهوشی، با توجه به اطلاعات خود شما ، بهترین نوع بیهوشی را برای شما تعیین خواهد کرد.

روند جراحی
روند جراحی حدود ۱ تا ۲ ساعت طول می کشد. جراح ارتوپد غضروف و استخوان آسیب دیده را برداشته، و پس از آن ایمپلنت های فلزی و پلاستیکی جدید را برای همترازسازی و عملکرد زانوی شما در محل قرار می دهد.

knee-joint-replacement-6انواع مختلفی از ایمپلنت زانو برای برطرف نمودن نیازهای هر فرد بیمار استفاده می شوند.

knee-joint-replacement-7(سمت چپ) یک تصویر اشعه ایکس از یک زانو دارای آرتروز شدید. (سمت راست) ظهور یک اشعه ایکس از جایگزین کل زانو. توجه نمایید که فاصله دهنده پلاستیکی بین استخوان در تصویر اشعه ایکس نشان داده نشده است.

پس از عمل جراحی، شما را به اتاق بهبودی(ریکاوری)، محلی که برای چند ساعت می مانید تا بهبودیتان از بیهوشی تحت نظر باشد، منتقل می شوید. پس از آن که از خواب بیدار شدید، به اتاق بخش بیمارستان خودتان برده می شوید.

اقامت در بیمارستان
به احتمال زیاد چند روز در بیمارستان خواهید ماند.

مدیریت درد
بعد از عمل جراحی دردهایی را احساس خواهید نمود، اما جراح و پرستار برای آن که تا حد امکان احساس آرامش نمایید برای شما دارو فراهم خواهند نمود. مدیریت درد بخش مهمی از بهبودی شماست. قدم زدن و حرکت زانو به زودی بعد از عمل جراحی شروع می شود، و زمانی که شما احساس درد کمتری نمایید، زودتر می توانید شروع به حرکت نموده و با سرعت بیشتری نیروی خود را بدست آورید. در صورتی که درد پس از عمل مشکل ساز است آن را با جراح خود مطرح نمایید.

جلوگیری از لخته شدن خون

ممکن است جراح ارتوپد یک یا چند مداخله درمانی را برای جلوگیری از لخته شدن خون و کاهش ورم پا تجویز کند. این مداخلات ممکن است شامل جوراب نگهدارنده مخصوص، پوشش پای بادی (چکمه های فشرده)، و رقیق کننده های خون باشند.
حرکت پا و مچ پا نیز بلافاصله پس از عمل جراحی برای آن که جریان خون در عضلات پای شما افزایش یابد و به جلوگیری از تورم پا و لخته شدن خون کمک نماید توصیه می شوند.

فیزیوتراپی

knee-joint-replacement-8لرزش مستمر می تواند در جلوگیری از خشکی زانو بعد از عمل در اوایل دوره بعد از عمل کمک کند.

بیشتر بیماران ورزش زانوی خود را روز بعد از عمل شروع می کنند. یک فیزیوتراپیست به شما ورزش های خاص برای تقویت ساق پا و بازگرداندن حرکت زانو را آموزش می دهد تا بتوانید راه رفتن و سایر فعالیت های عادی روزانه خود را به زودی پس از عمل جراحی انجام دهید.
برای بازگرداندن حرکت زانو و پای خود ، جراح ممکن است از نگهدارنده زانو که به آرامی زانوی شما را حرکت می دهد، در حالی که شما در تختخواب هستید، استفاده کند. این دستگاه، به نام یک وسیله بی حس لرزشی مستمر (CPM)، با بالا بردن پاها تورم آنها را کاهش داده و گردش خونتان را با حرکت دادن عضلات پا بهبود می بخشد.

پیشگیری از ذات الریه
معمولاً بیماران در اوایل دوره بعد از عمل، تنفس کم عمق دارند. این امر معمولا بخاطر اثرات بیهوشی، داروهای ضد درد و افزایش زمان صرف شده در بستر می باشد. این تنفس کم عمق می تواند به فروپاشی جزئی ریه ها (به اصطلاح “آتلکتازی”) منجر شود که می تواند بیماران را مستعد به ابتلا به ذات الریه نماید. برای کمک به جلوگیری از این امر، داشتن تنفس عمیق مکرر مهم می باشد. پرستار می تواند دستگاه تنفس ساده ای به نام دستگاه تنفس سنج (اسپیرومتر) برای شما فراهم نماید تا شما را به تنفس عمیق ترغیب نماید.

بهبودی شما در منزل
موفقیت عمل جراحی شما تا حد زیادی به چگونگی انجام دستورالعملهای جراح ارتوپد در خانه در طول چند هفته اول پس از عمل، بستگی دارد.

مراقبت از زخم
شما بخیه یا چسبهایی روی زخم و یا بخیه های زیر پوست جلو زانو خواهید داشت. بخیه و یا چسبها چند هفته پس از عمل برداشته خواهند شد و بخیه های زیر پوستی نیاز به برداشته شدن ندارند.
از خیس کردن زخم در آب تا زمانی اجتناب نمایید که به طور کامل خشک شده باشد. شما می توانید برای جلوگیری از سوزش ناشی از لباس وجوراب نگهدارنده به پانسمان زخم ادامه دهید.

رژیم غذایی
از دست دادن اشتها برای چند هفته پس از عمل جراحی معمولی است. یک رژیم غذایی متعادل، که غالباً با مکمل آهن همراه است برای کمک به التیام زخم و بازگرداندن قدرت عضلاتتان مهم است.

فعالیت
ورزش جزء حیاتی مراقبت در منزل ، به خصوص در طول چند هفته اول پس از عمل می باشد. شما باید قادر به از سرگیری فعالیت های عادی زندگی روزانه در عرض ۳ تا ۶ هفته پس از عمل باشید. برخی از دردها به هنگام انجام فعالیت و به هنگام شب چندین هفته پس از جراحی، معمولی است.
برنامه فعالیت های شما باید شامل موارد زیر باشد:
• یک برنامه پیاده روی که به تدریج تحرک شما را افزایش می دهد، در ابتدا در منزل و سپس بیرون از منزل
• از سرگیری فعالیت های معمولی خانه ، مانند نشستن، ایستادن، و بالا رفتن از پله ها
• ورزش های خاص چندین بار در روز برای بازگرداندن حرکت و تقویت زانویتان. احتمالاً قادر به انجام تمرینات بدون کمک دیگران خواهید بود، هر چند می توانید از کمک یک فیزیوتراپیست در خانه و یا در یک مرکز درمانی چند هفته اول بعد از عمل جراحی بهره ببرید.

knee-joint-replacement-9

به احتمال زیاد زمانی که زانوی شما به حدی خم شوند که قادر باشید به راحتی در اتومبیل خود بنشینید، و کنترل عضله شما زمان کافی برای عکس العمل نشان دادن برای ترمز گرفتن و گاز دادن فراهم نماید، خواهید توانست رانندگی کردن را از سر بگیرید. غالب افراد تقریباً ۴ تا ۶ هفته پس از عمل جراحی رانندگی کردن را از سر می گیرند.

اجتناب از مشکلات پس از عمل جراحی
جلوگیری از لخته شدن خون
دستورالعمل های جراح ارتوپد را به دقت دنبال نمایید تا خطر لخته شدن خون در طی چند هفته اول بهبودی را کاهش دهید. او ممکن است به شما توصیه نماید که داروهای رقیق نمودن خونتان که در بیمارستان آغاز نموده اید، را ادامه دهید. در صورتی که هر یک از علائم هشدار دهنده زیر را مشاهده نمودید، بلافاصله پزشک خود را مطلع نمایید.

علائم هشدار دهنده لخته شدن خون: علائم هشدار دهنده احتمالی لخته شدن خون در ساق پایتان عبارتند از:
• افزایش درد در ساق پا
• حساسیت و قرمزی در بالا یا زیر زانو
• افزایش تورم در ساق پا، مچ پا، و یا تمام پا
علائم هشدار دهنده انسداد جریان خون ریوی (آمبولی ریه): علائم هشدار دهنده که حاکی از جریان یافتن یک لخته خون به سمت ریه می باشند، عبارتند از:
• تنگی نفس ناگهانی
• شروع ناگهانی درد قفسه سینه
• درد موضعی قفسه سینه با سرفه

پیشگیری از عفونت
یک علت شایع عفونت پس از عمل جراحی تعویض کامل مفصل زانو ناشی از باکتری هایی است که در خلال کارهای دندانپزشکی، عفونت های دستگاه ادراری و یا عفونت های پوستی، وارد جریان خون شده اند. این باکتریها می تواند در اطراف مفصل مصنوعی شما قرار گرفته و عفونت ایجاد کنند.
پس از عمل جراحی تعویض کامل مفصل زانو ، می بایست قبل از اعمال دندانپزشکی یا جراحی آنتی بیوتیک پیشگیرانه که می تواند از ورود باکتری به جریان خون شما ممانعت نماید، مصرف نمایید.
علائم هشدار دهنده عفونت: در صورت بروز هر یک از این علائم عفونت احتمالی عمل جراحی تعویض کامل مفصل زانو بلافاصله پزشک خود را مطلع نمایید:
• تب مداوم (بالاتر از ۱۰۰ درجه فارنهایت[۱] به صورت دهانی)
• لرزیدن
• افزایش قرمزی، حساسیت ، یا تورم زخم زانو
• خشکی ناشی از زخم زانو
• افزایش درد زانو حین فعالیت و یا استراحت

اجتناب از افتادن
افتادن در طول چند هفته اول بعد از عمل جراحی می تواند زانوی جدید شما را صدمه بزند و ممکن است نیاز به عمل جراحی دیگری داشته باشید. تا زمانی که زانوی شما قوی و قابل حرکت گردد، پله ها یک خطر ویژه می باشند. شما باید از یک عصا، چوبهای زیر بغلی، واکر، و ریلهای دستی استفاده نمایید و یا تا زمانی که تعادل، انعطاف پذیری، و نیروی خود را بدست بیاورید، باید از کسی بخواهید به شما کمک کند.
جراح و فیزیوتراپیست به شما کمک خواهند کرد تا تصمیم بگیرید چه وسایل کمکی پس از عمل جراحی مورد نیاز خواهند بود و چه هنگام این وسایل کمکی را می توان براحتی کنار گذاشت.

عواقب
چگونه زانوی جدید شما متفاوت است؟
بهبود حرکت زانو هدفی برای عمل تعویض کامل مفصل زانو است، اما بازیابی کامل حرکت امری غیر معمول است. حرکت مفصل زانوی مصنوعی شما بعد از عمل جراحی را می­توان با طیف وسیعی از حرکتهایی که در زانوی خود قبل از عمل جراحی داشته­اید پیش­بینی نمود. بیماران می­توانند انتظار داشته باشند که مفصل مصنوعی تقریباً بطور کامل حرکت داشته و زانو را به اندازه کافی برای بالا رفتن از پله ها و سوار و پیاده شدن از اتومبیل خم نمایند. در برخی مواقع زانو زدن ناراحت کننده است، اما مضر نیست
اکثر مردم در پوست اطراف قسمت بریده شده شان احساس بی حسی می کنند. همچنین ممکن است شما احساس سفت شدگی، بخصوص در هنگام انجام فعالیتهایی که خمش بیش از حد دارند، بنمایید.
بسیاری از افراد نیز به هنگام خم شدن زانو یا راه رفتن صدای کلیکی را می شنوند یا احساس می کنند. این امری طبیعی است. این تفاوتها اغلب با گذشت زمان کاهش مییابند و بسیاری از بیماران این موارد را در مقایسه با درد و عملکرد محدودی که قبل از عمل جراحی تجربه نموده اند، قابل تحمل می دانند.
زانوی جدید شما ممکن است فلزیاب ایمنی موجود در فرودگاه ها و برخی ساختمان ها را فعال کند. در صورتی که زنگ هشدار فعال گردید، مسئول امنیتی را از جایگزین زانوی خود مطلع نمایید.

محافظت از زانوی جایگزین شده شما
پس از عمل جراحی، از انجام اعمال زیر مطمئن شوید:
• شرکت در برنامه های ورزشی سبک به طور منظم برای حفظ قدرت مناسب و تحرک زانوی جدیدتان
• اقدامات احتیاطی خاصی را برای جلوگیری از افتادن و مجروح شدن انجام دهید. اگر استخوانی در پای شما بشکند ممکن است نیاز به عمل جراحی دیگری پیدا کنید
• مطمئن شوید که دندانپزشک شما از جایگزین زانوی شما مطلع است. قبل از تمامی اعمال جراحی دندانپزشکی در بقیه عمر خود باید آنتی بیوتیک مصرف نمایید
• جراح ارتوپد خود را بطور دوره ای برای معاینه معمولی و تصویربرداری اشعه ایکس، معمولا یک بار در سال ملاقات نمایید

عمر ایمپلنت زانویتان را افزایش دهید
در حال حاضر، هنوز هم بیش از ۹۰ درصد عمل های مدرن جایگزین کل زانو در ۱۵ سال بعد از عمل جراحی عملکرد خوبی دارند. دنبال نمودن دستورالعملهای جراح ارتوپد بعد از عمل جراحی، و مراقبت برای حفاظت از زانوی جایگزین شده و سلامت عمومیتان راه های مهمی هستند که شما می توانید بواسطه آنها در موفقیت نهایی عمل جراحیتان نقش داشته باشید.

اشتراک در تلگرام

8 پاسخ
  1. سارا says:

    با سلام و خسته نباشيد.سوال من اينكه بعد از عمل جراحي چند هفته طول ميكشه كه بيمار بتواند بدون نياز به عصا و وسايل كمكي راه برود.(منظور راه رفتن عادي در فضانه خانه هست.)

    پاسخ
  2. بابایی says:

    باسلام وخسته نباشید.مادر من سال گذشته تعویض کامل مفصل زانو داشتندولی بعداز4ماه علائم شدید عفونت بروز کرد وبناچارمفصل خارج شد.درطول 8ماه بعداز عمل به علتESRوCRPبالا آنتی بیوتیک مصرف کرده اند.ایشان حساسیت شدید به فلزات بخصوص نیکل دارند.به نظر شما برای انجام جراحی بعد اقدام خاصی نیاز دارند؟ممنون از پاسخگویی شما.

    پاسخ
    • دكتر اصلاني says:

      با سلام
      متاسفانه عفونت هاي مفصل يكي از مشكلات بسيار بزرگي است كه با آن درگيريم.بهترين روش درماني خارج كردن پروتز به طور كامل و گذاشتن سيمان آنتي بيوتيك دار با روش هاي مختلف نماي پروتز عفوني و سپس كنترل بيمار با ESR و CPR و گاهاً آزمايش مايع مفصلي مي باشد كه در صورت مناسب شدن آزمايش مفصلي مي توان اقدام به انجام مرحله دوم جراحي و گذاشتن پروتز جديد نمود.

      پاسخ
  3. سعید قربانخانی ۰۹۳۰۴۲۴۲۱۴۱ says:

    سلام وعرض ادب
    مادر اینجانب ۸۲ سال سن هستند و۲سال قبل جراحی تعویض مفصل هردو زانو را انجام دادند
    ولیکن از۲ سال قبل تا حال روند بهبودی کامل ندارند
    نظر حضرتعالی در این خصوص بفرمایید
    تشکر

    پاسخ
  4. مهشید حسینی says:

    خدمت آقای دکتر اصلانی من۵۶ سال سنم هست ودردشدید زانو دارم منیسک پام پاره شده رباط خلفی هم پاره شده رباط صلیبی هم آسیب شدید دیده مت الان ۲ ساله که درد شدید دارم روماتیسم مفصلی هم دارم دکتر رفتم گفتند تعویض مفصل باید بشوم میتوانید راهنماییم کنید

    پاسخ
  5. امیر says:

    با عرض سلام
    اقای دکتر من چند ماه قبل از ارتفاع افتادم و جفت کلاهک زانوهام متاسفانه شکست.سمت چپ کاملا خورد شده بود بعد از عمل متوجه شدم که با پین به هم وصلش کردن الان زانوی سمت چپم خیلی بزرگ شده بهدی بزرگ شده که حین راه رفتن احساس میکنم به استخوان های دیگه گیر میکنه همراه با درد شدید.من کره جنوبی زندگی میکنه و اینجا عمل کردم متاسفانه
    چکار باید بکنم ۳۴ سال بیشتر ندارم ولی نگرام مشکل برام پیش بیاد در اینده

    پاسخ
  6. فريد نصرالهي says:

    سلام خسته نباشید
    لطفا کمکم کنید . من۳سال پیش تصادف کردم رباطهای جانبی و مینیسک داخلی پاره و شکستگی استخوان داشتم که بعد از برداشتن پلاتین و پیچ و پلاک الان درد و ارتروز دارم و زانوم بسمت بیرون منحرف میشه .. الان هرجا میرم جواب مختلف میدهند . خواهش میکنم جایی معرفی کنید که تیم پزشکی با همفکری یک راه حل مناسب و قطعی بگیرم و از این بلاتکلیفی و افسردگی و … نجات پیدا کنم . لطفا کمک

    پاسخ

ارسال یک پاسخ

می خواهید در گفتگو ها شرکت کنید؟
Feel free to contribute!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *